maroxan`s brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maroxan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 179

    #61
    $15 Pruskie Ale

    $15 Pruskie Ale - przedwczoraj zabutelkowano 40x0.5L

    Pora na jakiegoś Stouta
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment

    • maroxan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.03
      • 179

      #62
      $16 Stout zbożowy

      $16

      Warzone wczoraj

      Stout zbożowy

      Słód Pilzneński - 2100g
      Słód Monachijski ciemny 1165g
      Słód Special B 200g
      Słód melanoidynowy 100g
      Słód barwiący 250g
      Jęczmień palony 200g
      Płatki owsiane 300g
      Płatki jęczmienne 400g
      Kilka szczypt kawy mielonej

      Chmiel Marynka 30g
      Chmiel Amarillo, granulat, 20g 10% AA


      15 litrów wody

      Zacieranie:
      52 - 10min
      62 - 40min
      72 - 25min(słody palone na 15min)

      Wysładzanie - po sam brzeg fermentora i jeszcze jakieś resztki

      Chmielenie 65min:

      Marynka - 60min
      Amarillo - 15min

      ---------------------------------------
      Wyszło 21.5L 13Blg

      Zadane drożdżami:
      German Ale

      Filtracja troszkę wolniejsza niż normalnie, ale bez zatykania, słody palone nie były zmielone na proch lecz normalna śruta...zobaczymy jaki będzie efekt.
      Brzeczka o przyjemnym smaku dobrej goryczki. Mniam
      Last edited by maroxan; 2011-07-17, 08:06.
      Cogito ergo sum vampiras
      moje skromne warzenie
      ________________
      Nasze fotografie

      Comment

      • piotry
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.08
        • 761

        #63
        ciekawie zadziałałeś z tym amarillo - napisz jakie będą efekty, czy ta ilość znaczaco wpłyneła na aromaty itp.

        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #64
          piotry - aj tam będę pisał, po prostu napijemy się - sam ocenisz
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • maroxan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.03
            • 179

            #65
            $16 Stout Zbożowy

            13.08.2011 - zabutelkowano 40x0.5L
            Cogito ergo sum vampiras
            moje skromne warzenie
            ________________
            Nasze fotografie

            Comment

            • maroxan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 179

              #66
              $17 Lager Portowy

              $17

              Lager Portowy

              Słód Pilzneński - 3400g
              Słód Monachijski ciemny 600g
              Słód Carahell 250g
              Słód melanoidynowy 100g
              Słód zakwaszający 70g

              Chmiel Marynka 25g
              Chmiel Styrian Goldings 15g

              14 litrów wody

              Zacieranie:
              52 - 15min
              62 - 30min
              72 - 40min

              Wysładzanie

              Chmielenie 65min:

              Marynka - 60min
              Styrian Goldings - 15min

              ---------------------------------------------
              Niedzielne warzenie
              Wyszło ok.23L 12blg
              Dziś zadane śpiąc ągęstwą Americanów.
              W zasypie użyte są resztki słodów.

              No i sezon lagerowy rozpoczęty
              Cogito ergo sum vampiras
              moje skromne warzenie
              ________________
              Nasze fotografie

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #67
                $17 Lager Portowy

                Nie poszło na Americanach.

                Dostałem S-23 od kolegi no i chyba uratowane.

                Americany i Urquell`e - w kanał...za długo w lodówce i chyba nic już nich nie będzie.
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • maroxan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.03
                  • 179

                  #68
                  $18 Szczypta umiarkowania

                  $18

                  Szczypta umiarkowania

                  Słód Pilzneński Soufflet- 1500g
                  Słód Monachijski ciemny Castle 2000g
                  Słód Wędzony Castle - 500g
                  Słód melanoidynowy We 200g

                  Chmiel Hallertau Tradiotion 30g
                  Chmiel Lubelski szyszka 20g

                  19 litrów wody

                  Zacieranie:
                  52 - 20min
                  62 - 30min
                  72 - 30min

                  Wysładzanie do pełnego fermentora

                  Chmielenie 75min:

                  HT - 10min
                  Lubelski 15g - 15min
                  Lubelski 5g - 5 min

                  -----------------------------
                  Niedzielne warzenie
                  Wyszło 23L 11blg + w garze zostało jeszcze trochę z chmielinami.
                  Zwykle nie używam tyle wody. Podczas śrutowania w kanciapie woda do zacierania osiągnęła zbyt dużą temperaturę, więc dolałem zimmnej.

                  Zadane drożdżami Wyeast 2000 Budvar Lager
                  Last edited by maroxan; 2011-10-24, 07:00.
                  Cogito ergo sum vampiras
                  moje skromne warzenie
                  ________________
                  Nasze fotografie

                  Comment

                  • maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

                    #69
                    $17, $18

                    $17 Lager Portowy - ładnie odfermentował do prawie 4blg
                    $18 Szczypta umiarkowania - szybko rozpoczęła pracę na Wyeast 2000 Budvar Lager
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie
                    ________________
                    Nasze fotografie

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
                      Słód Wędzony Castle - 500g
                      Sprawdziłeś "nosem", czy to przypadkiem nie wędzony na torfie? Wg mojej wiedzy to tylko taki mają w ofercie.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • maroxan
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.03
                        • 179

                        #71
                        Na oko ucho i język jest delikatny.
                        Wg. dostawcy Castle Malting można użyć do 100%, natomiast ten drugi w ofercie to Warminster i zasyp już do 10%

                        Tak czy inaczej, mam nadzieję że nie przesadziłem.
                        Cogito ergo sum vampiras
                        moje skromne warzenie
                        ________________
                        Nasze fotografie

                        Comment

                        • maroxan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.03
                          • 179

                          #72
                          $19 Czerwone

                          $19

                          Czerwone

                          Słód Pilzneński Soufflet- 1050g
                          Słód Monachijski ciemny Castle 2500g
                          Słód Zakwaszający - 100g
                          Słód Caramunich typ I - 200g
                          Kasza manna - 500g

                          Chmiel Marynka 15g
                          Chmiel Amarillo 15g
                          Chmiel Lubelski szyszka 15g

                          16 litrów wody

                          Zacieranie:
                          52 - 20min
                          62 - 35min
                          72 - 40min
                          78 -podgrzanie

                          Wysładzanie do pełnego fermentora

                          Chmielenie 60min:

                          Marynka - 60min
                          Amarillo - 30min
                          Lubelski - 5 min

                          -----------------------------
                          Wyszło 23L - 13blg [chyba że aerometr kłamie]
                          Śruta dość drobna - raz się zatkało.

                          Dzień pozytywny połączony z malowaniem przedpokoju...nie odbyło się bez niespodzianek - skończyła się farba
                          aaa jeszcze ciasto opadło
                          Na dziś chyba koniec ekscesów.
                          Last edited by maroxan; 2011-10-28, 19:30.
                          Cogito ergo sum vampiras
                          moje skromne warzenie
                          ________________
                          Nasze fotografie

                          Comment

                          • maroxan
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.03
                            • 179

                            #73
                            $17 Lager Portowy

                            $17 Lager Portowy - zlany na cichą.
                            Blg nie mierzone.
                            Cogito ergo sum vampiras
                            moje skromne warzenie
                            ________________
                            Nasze fotografie

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
                              Na oko ucho i język jest delikatny.
                              Wg. dostawcy Castle Malting można użyć do 100%, natomiast ten drugi w ofercie to Warminster i zasyp już do 10%

                              Tak czy inaczej, mam nadzieję że nie przesadziłem.
                              Chyba mnie nie zrozumiałeś - chodzi mi o słód wędzony Castle Malting - oni posiadają w ofercie TYLKO słód wędzony na torfie, czyli tzw. Whisky. Co wypisuje dystrybutor to inna sprawa.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • maroxan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.03
                                • 179

                                #75
                                $19 Czerwone

                                Wczoraj rano zadane drożdżami Budvar Lager - dziś wysoka piana, fermentor przeniesiony do niskiej temperatury.
                                Cogito ergo sum vampiras
                                moje skromne warzenie
                                ________________
                                Nasze fotografie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X